Levla upp teckenspråket

I söndags åkte jag och min kollega Rigmor upp till Västanviks folkhögskola utanför Leksand för att delta i en veckas teckenspråkskurs. Eftersom jag varit där tidigare på kurs så visste jag ungefär vad som väntade men senast jag var där så var det höst/vinter så det här med sommarkurs var nytt för mig. Tidigare år har denna kurs varit två veckor men detta år så hade de provat en annan variant, med en veckas kurs, något som passade oss bra eftersom vi då kunde kicka igång läsåret och värma upp teckenspråket inför ytterligare ett arbetsår på Riksgymnasiet för döva och hörselskadade.

Om jag nu ska försöka sammanfatta denna vecka så är det som vanligt pirrigt och nervöst innan man kommer dit. Ska jag förstå vad de tecknar, vilken nivå/grupp kommer jag hamna i och kommer jag ha möjlighet att ta till mig av nya moment och kunskap? I vanlig ordning inleddes veckan med en aulasamling och sen samlades vi i preliminära grupper utifrån vad vi ansökt om för nivå. Under eftermiddagen tränade vi sedan grundläggande övningar och blev iakttagna och kontrollerade och under kvällen blev vi sen permanent planerade i en nivå/grupp. Jag och Rigmor blev kvar i vår D-grupp tillsammans med sju andra deltagare och sen inleddes en vecka med fyra lektioner per dag med bl.a följande innehåll: Svenska städer och europeiska länder, flertal på teckenspråk, perspektivbyte, topik, AP/FY, genuina tecken, avläsning, bokstavering m.m m.m. Vi fick också träna på att översätta en saga (rödluvan och vargen) till teckenspråk och sen filma oss själva för att se hur vi jobbade med perspektiv och placering samt beskrivande och berättande text. Kul och lärorikt! Under inspelningen av rödluvan så passade jag även på att filma in en ny presentation av mig själv. Jag gjorde en liknande vid min senaste kurs i november 2013 så jag tänkte att det kunde vara kul att jämföra och (ev.) se någon utveckling hos mig själv. Så här kommer min nya presentation. Ni som är förstår vad jag berättar får gärna komma med feedback:

2013:

2017:

En tredjedel

Ett av tre läsår avslutat. Vi har puttat ut årets studenter från Riksgymnasiet för döva och hörselskadade. Samlat ihop intrycken och gått på semester. Dags då att fundera på hur denna termin sett ut och vad vi gjort och hur det blev. För att friska upp minnet lite så vill jag påminna om att vi i början av detta läsår formade en vision för vår verksamhet. En vision som siktade på de elever som tar studenten 2017. Under läsåret har jag arbetat på halvtid som kvalitetsutvecklare och här kan du läsa om vår första termin. Under hela detta år har vi dokumenterat våra utvecklingssteg i vår blogg: rgtu.se och där har vi tillsammans skrivit ca 80 inlägg och även fast vi inte har så många följare så fungerar bloggen som en bra och funktionell dokumentation av vår skolutveckling – i vardagen.

Under denna vårtermin som vi nu nyss avslutat så har vi etablerat samtliga processer. Vi har formerat processteam kring alla processer och sakta men säkert börjar ”processtänket” sätta sig i vår organisation. I februari samlades alla processhandledare för en heldag där vi delade erfarenheter, farhågor och framtidsplaner. Där hade vi också besök av vår processhandledare från kommunen som gav oss feedback på vårt arbete. Enligt kommunens processmall så är det fyra av våra processer som exakt uppfyller kraven i deras definition. Vi behåller dock samtliga processer i vår verksamhet och tar nu in dem i nästa läsår och utvecklar och förstärker dem. Om två år ska vi slutsummera tre år av skolutvecklingsarbete med processerna som grund. Nu gäller det att hålla i och hålla ut. Att följa upp och vara noggrann att prioritera just våra processer och ingenting annat.

Denna vårtermin har vi genomfört många av de aktiviteter vi planerat i vår kvalitetsplan. Vi har också genomfört medarbetarenkäten med personalen och CMA-enkäten med våra elever som gick i tvåan. Vi har så smått börjat arbeta med resultaten av dessa enkäter och i början av nästa termin utgör dessa underlag för en ny kvalitetsplan med nya aktiviteter. Mitt egna lilla mål är att även nästa års kvalitetsplan ska bli ett levande dokument (som jag tycker den varit i år) med noggrant utvalda aktiviteter som alla siktar mot vår vision.

Men nu kopplar vi ner och av och laddar batterierna för nästa läsår.

En varm, skön och trevlig sommar önskar jag Er alla!

Sommarblommor

Inte ett moln

Så kom det till slut – regnet! Om jag minns rätt har vi tills idag haft tre veckor med sol och värme. I typ hela Sverige. Helt fantastiskt! Behöver notera det här så jag i november kan titta tillbaka och minnas, när solbrännan bleknat och natten är längre än dagen. Känns dock fortfarande långt borta. Dagens skyfall var efterlängtat och rensade luften. Men nu är vi redo för ytterligare några veckor med sol och varma bad. Om den önskan slår in så går nog sommaren 2014 till historien som den soligaste någonsin. Hoppas!

20140728-002721-1641375.jpg

Sommarlov igen

Det var längesen jag kände mig så här trött som jag gör just nu. Har idag gått på sommarlov men hade högsta tempo in över mållinjen. Känner mig inte riktigt klar med all summering och reflektion som jag vill göra men det får jag ta lite allt eftersom, nu känns det mest som jag behöver sova ett par dygn för att ladda om. Så när energin är tillbaka återkommer jag med ett omtag på bloggen och en uppdatering av texter och syftet med den. För efter sommarlovet byter jag ju fokus och får nya uppdrag. Ska bli så roligt och spännande, men först lite sommarlov. Förhoppningsvis fyllt med sol och sömn och massor av jordgubbar. Glad midsommar så länge!jordgubbar

En KomTek-student

Serverade på Tullängsskolans årliga studentmiddag igår. Alla mentorer serverar alla avgångselever. När jag delar ut tallrikar bland borden där eleverna på teknikprogrammet – teknikvetenskap sitter känner jag plötsligt igen ett ansikte. Nu tio år äldre men ändå. Ett namn kommer upp i mitt huvud och jag går fram o frågar henne om hon heter XX och gått på KomTek? Mycket riktigt, hon gick där, på min kurs, från början när vi startade, tillsammans med sina två syskon. Hon berättar att de alla tre idag studerar teknik på något sätt och hennes egna planer verkar glasklara. Fortsätta med högre studier i teknik. Jag blir så stolt att jag nästan spricker och hon funderar på hur jag kunde känna igen henne och minnas hennes namn…

Ja – de satte spår i mig de där deltagarna som trampade upp de första stigarna på KomTek i Örebro, Sveriges första. Kanske sätter även KomTek spår i deltagarna som bidrar till framtida studie- och yrkesval. Gårdagens möte med min gamla deltagare kanske var ett tecken på det. Cool känsla var det iallafall för mig!

KomTek student

Sommarlov

Då är det äntligen sommarlov! Eller egentligen heter det ju semester men sommarlov låter ju så härligt. Speciellt när man, som jag, haft en paus från lärarjobbet och haft semestertjänst under flera år. Jag trivs ju bättre än någonsin på jobbet och har massor med spännande uppdrag att se fram emot i höst men nu ska det njutas av ferietjänstens fördelar. Tillsammans med hela familjen dessutom, inte dumt alls att vara en lärarfamilj i dessa tider. Jag har några blogginlägg på kö i huvudet så jag kommer nog inom kort återkomma här men först ska jag varva ner lite och försöka landa efter en termin full av hårt jobb, många intryck och mycket lärande. Vi hörs, men nu väntar solstolen!