Balans

Enligt mig det finaste ord som finns – balans. I min naturkunskapsundervisning återkommer jag ofta till balansen i naturen, samhället, universum och den egna hälsan. Brukar diskutera problem som uppkommer när vi rubbar balansen runt omkring oss, t ex växthuseffekten eller utmattningssymtom som leder till ohälsa. Därför är det så viktigt för mig med balans. Balans mellan arbete och fritid, ansträngning och vila. I går kom jag hem från två intensiva och lärorika dagar tillsammans med mina nya kollegor i kvalitetsutvecklarorganisationen i Örebro kommun. Så mycket intryck, input, ord, begrepp, sammanhang och nya relationer att sortera. Så idag behöver jag balansera upp med sömn, rörelse och egna tankar. Därför sov jag länge (så länge det nu går med små barn i huset), åt favoritfrukost och gav mig ut på en cykeltur med frisk luft och tid för tankarna att flyga iväg. Hoppas på sol och värme i morgon så kan jag ladda mig själv med ännu mer energi inför en kort men intensiv vecka på Tullängsskolan.

20130504-142601.jpgFoto: © Eva Hjortsberg Deermountaindesign

6 svar på ”Balans

  1. Vilken härlig blogg, Anna-Eva! Ditt så som alltid knivskarpa jobbtänk blandas upp och förstärks med M och A’ klokskaper. Följer dig gärna på din bloggresa!!!

  2. Hej! Å, så inspirerande och kul att få följa dig här – och att vi får möjlighet att följas åt på olika sätt i kvalitetsutvecklargruppen. Och jag lyssnar noga på dina kloka ord om balans…:)

    • Hej Josefin. Kul att du hittat hit! 🙂 Ja det blir spännande och följas åt i arbetet med KUarna… och inlägget ”Balans” växte fram i mitt huvud efter vårt samtal vid middagen men blev verklighet först efter en cykeltur när jag sorterat tankarna.

  3. Håller med om att balans är ett nyckelord här i livet oavsett vad det gäller. Tror att det blir än mer viktigt för lärare i och med 1:1. På många sätt ger det förutsättningar att faktiskt få balans då det öppnar för en kreativitet med eleverna som vi saknat. För många har datorn blivit ett verktyg för dokumentation istället för en plattform för nya tankar och arbetssätt tillsammans med eleverna. Vi kan även få mer balans genoma att skolan faktiskt speglar samhället och elevens vardag istället för att vara en motpol med en kunskapssyn som lever kvar sedan industrisamhället.

    Nu var det ju inte detta inlägget handlade om, men begreppet balans kan verkligen få igång tankarna.

    • Precis. Balansen måste finns överallt och begreppet är absolut mycket användbart i diskussionen om datorns funktion i skolan. Bra tankar, tack för dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *