Omedvetet inkompetent

Nu är jag tillbaka i Örebro igen efter två dagar på Loka Brunn tillsammans med mina nya kollegor från Glanshammars skola där jag ska ha mitt uppdrag som kvalitetsutvecklare kommande läsår. Under de båda dagarna har vi jobbat med olika metoder och övningar och även fått flera teoretiska samband belysta av vår samordnare för kvalitetsutveckling, Max Jakobsson. En modell som vi fick bekanta oss med handlade om hur man kan utveckla sig själv genom att bli medveten om sina kompetensbrister för att sedan inhämta kompetens och bli medvetet kompetent. Ännu högre upp i modellen kommer vi sen när kompetensen blivit automatiserad och ”sitter i ryggmärgen”, när vi blir omedvetet kompetenta.

För att illustrera denna process tog Max ”att lära sig cykla” som exempel men strax därefter hittade jag en egen händelse som var superaktuell just då för mig: Trots att jag är nybörjare med min MacBook Air, så hade jag med mig den tillsammans med nyinskaffad adapter till projektorn för att använda vid min personliga presentation. När det sen var min tur så kopplade jag in datorn för att visa min presentation för alla i salen. Bestört inser jag att bilden på väggen inte är samma bild som jag ser på skärmen. Jag kunde inte lösa problemet där och då utan kopplade istället in min Ipad som fungerade utmärkt – som vanligt. Helt utan att jag vetat om det så var jag omedvetet inkompetent eftersom jag inte kunnat ana att problemet med projektorbilden ens kunde uppstå. I och med denna händelse så blev jag medvetet inkompetent och fick syn på min kunskapslucka. Lite senare så googlade jag problemet och hittade två förslag på åtgärder i datorns inställningar som skulle avhjälpa problemet och jag blev medvetet kompetent och kunde med lite tankemöda och praktisk prövning ställa om datorn/projektorn att fungera så som jag önskade. Mitt nästa steg är nu att befästa min kunskap och kanske repetera proceduren så jag blir ägare av denna nyvunna kunskap på riktigt. Så vem vet, framåt höstlovet kanske jag gjort detta så många gånger att jag blivit omedvetet kompetent, målet för allt lärande.

20130814-221921.jpg

2 svar på ”Omedvetet inkompetent

    • Tack – vad glad jag blir! Kul om min blogg kan bidra till kunskapsutbyte. Ser fram emot att få lära mig massor under året med kvalitetsutvecklarna och dokumentera delar av det här. Tack igen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *