Smart språkande

Fredagens eftermiddag ägnades åt lärande tillsammans med kvalitetsutvecklarna med fokus på ”Smart språkande” med Annika och Hanna. Vi ritade våra egna självporträtt med våra språk och var de finns i vår kropp. Jag ritade ett svenskt hjärta, en indisk mage, ett kroppsspråk överallt, engelska i öronen som jag sen flyttade till ”engla-vingarna”, avslutade med bildspråket i ögonen och teckenspråket i händerna. Knasigt, visst, men en rolig och nyttig övning som vidgar vår syn på språk och synliggör hur våra språk skapar identitet. Alla mina KU-kamrater ritade och berättade om sina olika språk och under eftermiddagen dök det upp både tyska fötter, norska fingrar och ryska ben. Så här blev mitt språkporträtt:

20131116-224311.jpg

Senare fortsatte vi med en gemensam bildpromenad genom en illustrerad barnbok.
Vi tittade på bilderna, berättade vad vi såg. Gissade vad figurerna sa och tänkte. Klurade över vad som skulle hända härnäst och använde de fyra lässtrategierna: Den sökande detektiven, Den siande spådamen, Den nyfikna frågeapan och Den sammanfattande cowboyen med sitt lasso. Lärorikt må jag säga och redan i kväll när jag läste ”Mamma Mu får ett sår” för tjugosjunde gången med min 3-åring märkte jag skillnad i mitt läsande och hur vi tittade på bilderna på ett nytt sätt.

Andra halvan av fredagens eftermiddag hade vi besök av kommunalråd Thomas Esbjörnsson och programdirektör Marie Holm som gav oss återkoppling och reflekterade tillsammans med oss kring våra första fyra månader med våra kvalitetsutvecklaruppdrag. Det blev givande samtal med synpunkter och funderingar kring eventuella förbättringsområden men även många godbitar och exempel från vår vardag ute i kommunens skolor.

2 svar på ”Smart språkande

 1. Tack själv för din vackra bild. Jag köpte paletten och penslarna och har övat lite…lite. Visst är det intressant att göra sin egen språkbild.
  Kul att du märkte skillnad i er läsning….så mycket bättre eller hur?
  Jag tyckte ni var bra på att lyssna och ta till er för det kändes på er respons.
  Resten av efm var intressant. Tyckte att vi hade bra diskussioner med Tomas.

  Ses på fredag
  Annika

  • Kul att du köpte Paper 53, den är mycket användbar – i många sammanhang. Ja läsningen blev bättre och jag ska förstås träna mera men det är bra o ha med sig kunskapen så läsningen blir både roligare och mer lärorik. Tack för tipsen och era fina bilder på lässtrategierna. Nu minns jag dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *