Googlehygien med Elza

Nu ska jag sköta min googlehygien innan jullovet tar vid på riktigt. Det var så hon uttryckte det, Elza Dunkels, lärarutbildare, forskare och författare, när hon igår var på Tullängsskolan och föreläste. Temat var barn och unga på nätet och föreläsningen var en del av vår 1-1 dag tillsammans med övriga lärare i kommunens gymnasieskolor. Att sköta sin googlehygien, dvs att vara aktiv på nätet, medför att äldre händelser och kanske gamla ungdomssynder sjunker längre och längre ner i googlehistoriken och blir mindre och mindre påtagliga vid nya sökningar. Detta är ett sätt att förhålla sig till det faktum att barn och unga idag tidigt debuterar på nätet och lämnar spår där ”för evigt”. Något vi äldre kanske tycker verkar läskigt men i ungdomarnas värld idag så finns inget annat, de måste bara förhålla sig till det.

IMG_2019

Elza föreläste en hel förmiddag och många nya perspektiv och alternativa synsätt presenterades, ett var att ”fokusera på kärleken”, dvs att fånga de omtänksamma och varma kommentarerna och se bort de andra. Detta är dock ett råd man förstås ändå måste vara vaksam med för vi ska självklart ta barn och unga på allvar som vänder sig till oss och berättar om tråkigheter de mött på nätet. Men man kan själv välja att fokusera på det positiva.

Elza introducerade även begreppet juvenism – en maktstruktur som bygger på ålder och att vi särbehandlar unga. Detta är till viss del en önskvärd maktrelation men det är lätt att vi missbrukar den makt vi har över barn.

Summerar gårdagen med att det känns skönt att Elza med sin kunskap, lugn och fakta utgör en motvikt till de mediapaniker som vi möter nästan dagligen i media kring farligheter på nätet. Om du vill så kan du hitta mer från Elza på hennes forskningsblogg Nätkulturer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *