Matematik på teckenspråk

Äntligen har jag lyckats få till min första ”flippade” film med matematik på teckenspråk, en tanke jag grunnat på länge men inte haft tid att förverkliga. I fredags hittade jag 15 min då jag och Iren ”Jullan” Juhlin, en av skolans teckenspråkstolkar, kunde testa min idé.
Vi ställde upp min mini-ipad på ett högt bord och satte igång. Vi filmade allt i en tagning och idag har jag redigerat filmen i iMovie och lagt på start- och slutbilder samt höjt ljudnivån. I slutet av filmen la jag till några uppgifter där eleverna kan kontrollera om de förstått begreppen vi presenterar i filmen. Nu ligger den på min youtube-kanal och resultatet blev så här:

Om mina kollegor tror på idén kommer jag ha som mål att spela in flera filmer under vårterminen tillsammans med Jullan. Syftet är att göra korta filmer som förklarar matematiska begrepp med både tal och teckenspråk. Detta har jag letat efter på nätet men ännu inte hittat några. I samband med mina efterforskningar så hittade jag däremot en intressant artikel av Elsa Foisack publicerad av NCM i Nämnaren 2001. Nyfiken letade jag vidare och hittade även hennes avhandling ”Döva barns begreppsbildning i matematik”. Har inte hunnit läsa denna drygt 200 sidor långa text än men den får stå på läslistan framöver. I stället hittade jag en kortare artikel i Lärarnas Nyheter där några av hennes forskningsresultat presenteras kortfattat. I mitt sökande efter matematik för döva elever fann jag även denna databas med ”Tecken för matematiska begrepp”. Också ett material jag ska försöka hinna fördjupa mig i tillsammans med Jullan när vi planerar och spelar in fler filmer. Vad tycker ni? Tacksam för synpunkter och förslag på förändringar inför fortsättningen.

4 svar på ”Matematik på teckenspråk

    • Tack, vad roligt! Ska försöka producera ett gäng filmer under våren tillsammans med Jullan. Vi tänkte använda TemaTeam-tiderna som vi fått tilldelade åtta gånger under vårterminen. Får se hur många filmer vi hinner med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *