Vilket år

Vilket år? 2018! Vilket år! 2018!

Vid den här tiden för ett år sedan hade jag ingen aning om vad jag skulle jobba med framöver. Jag hade sagt upp mig utan ny plan. Galet – ja kanske, men nödvändigt.

Efter en jul och nyårshelg i ovisshet så öppnade sig tre dörrar för mig att välja mellan. En dörr innehöll nya utmaningar i nya regioner, en dörr innehöll trygg och säker inkomst med välkänd arbetsgivare och en dörr gav en helt ny möjlighet men också krav på egen handlingskraft och påhittighet. Jag valde den sista dörren. Den bästa dörren. Förstås!

Man måste tro på sina val och mitt val var halvtid på Örebro universitet och resten i min alldeles egna firma. Allt var nytt och inget kunde längre gå på rutin. Nya kollegor. Nya arbetsuppgifter. Ny organisation. Nya erfarenheter.

Summerar ett slitigt och spännande år där ännu fler dörrar har öppnats och där nya möjligheter och utmaningar rullas ut inför kommande år. Tacksam över årets gjorda erfarenheter och öppen för många nya det kommande året. Men först:

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År till Er alla!

Fem sjättedelar

Jullov och bara en termin kvar till summering av vårt treåriga skolutvecklingsarbete på RGTU. Ett arbete med målsnöret uppsatt vid studenten 2017. Snart är vi där. Men först väntar en termin med slutspurt och enkäter och utvärderingar för att få svar på hur långt vi kom.

Men som en tidig julklapp och tidigt kvitto fick vi redan sista skoldagen på HT16 en grön ruta av Skolinspektionen. Vi fick alltså ”godkänt” på alla områden som granskats vid deras inspektion i höstas. Redan i våras/somras påbörjade vi dock – all personal tillsammans – att förbereda det dokument med svar på deras frågor som alltid inlämnas innan besöket. Vid besöket genomfördes sen intervjuer med elevhälsan, lärare, elever och rektor som efteråt sammanställdes i minnesanteckningar som utgjorde underlag för bedömningen.

Och vi fick grönt! Bra jobbat alla inblandade – elever o personal. Ett riktigt teamarbete!!

Efter jullovet står vi dock inför en utmaning i organisationen som jag inte riktigt hade räknat med skulle komma så snart. Vår rektor Anders Adamson väljer att sluta och vi kommer behöva ta ett omtag i organisationen med en ny ledare. Vem och hur det blir vet vi inte ännu men vi har hur som helst en bra grund att stå på och en fungerande organisation att vila i. Inte det sämsta!

En sjättedel

I början av denna termin formade vår verksamhet en vision. En vision som siktade på de elever som tar studenten 2017. Nu är det jullov HT14 och en sjättedel av visionstiden har passerat. När jag tänker tillbaka och försöker minnas de viktigaste händelserna denna termin så blir det förstås vår kickoff i Loka brunn med all personal (utom rektor Anders) och när vi tog emot våra nya ettor med introvecka med nytt upplägg och även intervjuade dem om motivation och mål med skolarbetet mm. I arbetet med kvalitetsplanen under september fick vi bl.a syn på brister i elevinflytandet vilket resulterade i att vi startade upp programråd (som till våren byter namn till programlyftet) vilket gav mycket mer än jag vågat hoppas på. Under hösten har vi också inventerat våra processer och arbetat med att utveckla omdömesskrivning och utvecklingssamtalen. Vår rektor har flippat sitt budskap, dvs spelat in film efter film för att få ut sitt budskap och dela sina tankar med elever och personal.

För egen del så har jag funderat mycket på skolpolitik under året och vid riksdagsvalet så utsågs ny regering som äntligen gav rätt fokus på skolfrågor. Allt detta lovade gott och jag hoppades att skolan nu äntligen skulle få resurser och arbetsro – men – för några veckor sen så kraschade allt i ett politiskt inferno som verkar resultera i ett omval med oviss utgång. Ledsamt för Sverige i allmänhet och skolan i synnerhet.

Tillbaka till vår verksamhet. Under terminen har vi även jobbat målmedvetet med vår fysiska arbetsmiljö och jag blev även utsedd till förstelärare tillsammans med Bertil och Christer på vår sektor. Förutom mitt arbete på Riksgymnasiet så har jag även försökt lagt så mycket tid som jag kunnat för att stötta Fredrik i arbetet med Pedagog Örebro som nu har etablerat sig på arenan för pedagogsajter. Senaste projektet är att starta en podcast med samtal om skolutveckling i vår. Spännande ska det bli.

Men här och nu avslutar vi den första sjättedelen av vår visionstid. Fokus är framtidstro och framtidshopp och grund för egen försörjning och fortsatt lärande för våra elever. Mycket tid är kvar men under vårterminen som kommer behöver vi befästa alla processer och sätta upp mål för dem. På det individuella planet så konstaterar jag att tre år på Riksgymnasiet har passerat och att jag är tacksam för de elever och utmaningar jag mött och mina underbara kollegor och som stöttar och peppar i alla lägen. Lyckos mig! Vi ses i vår igen!

Från mig till dig – en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!!

God Jul

 

 

Julvila

Nu stänger jag bloggen för i år och önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År! Vilket år jag haft, så mycket lärande och så många nya kloka och spännande människor jag fått lära känna. Nu är det dock verkligen läge med lite paus för även om det varit roligt och helt fantastiskt lärorikt att gå in i en mix av olika skoluppdrag så har det varit ett vansinnigt högt tempo under hela höstterminen. Så nu lite vila och nödvändig återhämtning. Som en liten julklapp till er vill jag dela med mig av två helt fantastiska texter som har med skolan att göra. Kanske har du redan läst Benjamin ”Beppe” Singers text som han publicerat på Skolvårens blogg. Om inte – här är den – läs den nu! Den andra texten är skriven av Johan Lindström, skolledare och konsult. Den sätter verkligen fingret på känslan av att vara lärare, speciellt denna höst när alla ”experter på skolläktaren” tipsat om hur pisakrisen ska lösas. Om du missat den – här är den – läs den nu! Så värm glöggen, tänd ljusen och hugg in på mina två lästips innan jultomten knackar på.

God Jul !!!

IMG_1967